A mai digitális világban minden vállalkozás számára fontos, hogy legyen egy weboldala. Hiszen, ha nincs saját honlapja, akkor potenciális vásárlóktól és bevételtől eshet el. Egy modern weblap kulcsfontosságú a mai világban.

Viszont nem elég csak egyszer elkészíttetnie a weboldalát, és utána parlagon hagynia, nem foglalkoznia vele. Egy weboldal gondozást igényel, mint a kerti növények vagy egy autó. Az autóját is folyamatosan karbantartja, hogy megfelelően és jó teljesítménnyel üzemeljen, akkor a weboldalával miért nem teszi ezt? A technológiák, a fogyasztási szokások, a dizájn stílusok folyamatosan változnak és Önnek ehhez kell igazítania a weblapját.

Biztonsági kockázatok elhárítása

Sok ember azt hiszi, hogy az ő weboldala biztonságban van a támadók ellen, hiszen az ő weblapja nagyon kicsi, így nincs okuk a hackereknek, hogy feltörjék az oldalát. Egy honlapot nem csak azért törhetnek fel, hogy pénzt csaljanak ki Öntől a weboldala helyreállításáért cserébe, hanem több más oka is lehet például: Bitcoin bányászat, sávszélesség lopás, az ügyfelek érzékeny adatainak ellopása, mint például bankkártya adatok.

Ha honlapja különböző tartalomkezelő rendszereken fut (WordPress, Joomla, Drupal), és oldalát nem tartja karban, akkor biztonsági kockázatnak teszi ki a weblapját és az ügyfeleinek az adatait. Egy feltört weboldal egyrészt csökkenti az ügyfeleinek a bizalmát a vállalkozásában, másrészt pedig anyagi károkat is okozhat, hiszen bevételtől eshet el, amíg oldalát helyre nem állítják a biztonsági rések megjavítása után. Ezenkívül költséges lehet egy szakember megbízása is, aki „megjavítja” feltört weboldalát.

Ahhoz, hogy elkerülhesse weboldalának a feltörését fontos, hogy folyamatosan frissítse oldalán a tartalomkezelőjét (WordPress-t), és az oldalán található sablonokat és bővítményeket is, hiszen ezek is biztonsági rést jelenthetnek az oldalán, ha nincsenek frissítve.

Biztonsági mentések készítése

Az egyik legfontosabb karbantartási tevékenység, amit weboldala biztonsága és a problémák megelőzése érdekében tehet az a rendszeres biztonsági mentés az oldaláról. Ez kifejezetten fontos, ha webáruháza van, vagy tényleges online értékesítést és eladást végez az oldalán, így, ha bármi történik nem vesznek el az ügyfelei adatai, és könnyen bármikor visszaállítható lesz az oldala az eredeti állapotra minimális, vagy semmilyen adat veszteséggel.

És mik is lehet ezek a problémák? Ha esetleg feltörték a weboldalát, és teljesen megváltoztatták az oldalának a tartalmát a támadók, akkor egy biztonsági mentéssel könnyen visszaállíthatja az oldalát eredeti állapotra a biztonsági rés elhárítása után. Másik gyakori probléma szokott lenni, ha nem megfelelően hajtja végre oldalának a frissítését és a különböző sablonok és bővítmények elveszítik a kompatibilitásukat egymással, ilyenkor is jól jön egy biztonsági mentés, amiből visszaállítható az oldala eredeti állapotra, majd végrehajthatja megfelelően a weboldalának a frissítését.

Változó technológia

A folyamatos változások miatt érdemes legalább 3-4 évente teljesen felújítania a weboldalát az éppen aktuális trendeknek és mércéknek megfelelően, hogy tartani tudja a lépést a versenytársaival szemben. Ha oldala régi technológiákra épült, akkor előfordulhat, hogy nagyon lassú, így csökkenti a felhasználói élményt a látogatók számára, és könnyen elhagyják a honlapot.

Mobilhasználat növekedése

Évről évre egyre több ember internetezik a mobiljáról, ezért nagyon fontos, hogy a weboldala mobilra optimalizált legyen, ha jó pár évvel ezelőtt készült el a weboldala, akkor valószínűleg az Ön weboldala nem mobilra optimalizált. Nagyon kellemetlen élmény az, ha egy potenciális vásárlója felkeresi az oldalát vásárlási szándékkal, viszont a nem megfelelő megjelenés és átláthatatlanság miatt még is eláll a vásárlástól.

Mobilhasználat növekedése

Ezért érdemes régi, nem mobilra optimalizált honlapjait felújíttatnia.

Keresőoptimalizálás

Napjainkban minden ember a Google-ban keresi az adott problémájára a választ, ezért kulcsfontosságú, hogy a weboldala minél előrébb helyezkedjen el ezeken a találati listákon. A keresőoptimalizálás nem más, mint az a folyamat, amikor úgy optimalizálja a honlapjának a szerkezetét és tartalmát, hogy minél jobb helyezést érjen el a találati listákon.

Néhány évvel ezelőtt még elég volt, ha a honlapját minél több a felhasználók által keresett „kulcsszóval” rakta tele. Manapság viszont a keresőoptimalizálás tartalomközpontú és „emberközpontú” lett. A Google már kifejezetten bünteti azokat a honlapokat, amelyek halmozzák a kulcsszavakat és hiányzik a minőség a tartalmukból.

Ezért fontos, hogy régi honlapjának tartalmát folyamatosan frissítse és karbantartsa, hogy megfeleljen a Google mindenkori elvárásainak. További fontos szempont a Google szemében, ha az oldalára folyamatosan és rendszeresen, új és minőségi tartalom kerül fel, ezért fontos, hogy folyamatosan készítsen új tartalmat a weboldalára.

Felhasználói igények és a dizájn elvárások változása

A weboldala nem más, mint nyilvános megjelenése és imázsa a vállalkozásának. Nagyon fontos a pozitív első benyomás a potenciális ügyfelek szemében. Ezért fontos, hogy ne legyenek halott linkek és elavult információk a weblapján.

Évről-évre változnak az aktuális igények és dizájn elvárások a weboldalakkal szemben. Egy 4-5 évvel ezelőtt elkészített honlap manapság már nem felel meg a kor igényeinek, nem nyújt megfelelő „látványt” az azt meglátogató felhasználóknak, így időről időre érdemes weboldala kinézetét az aktuális elvárásoknak megfelelően kialakítania.

 

Egy weboldal saját maga általi karbantartása. olyan mintha a saját autóján is maga javítana mindent. Természetesen néhány ember képes ezt megcsinálni, de a legtöbb embernek hasznos lehet ezeket a karbantartási teendőket szakemberekre bíznia. Hiszen vállalkozásának a sikere nagymértékben függ a honlapjának a sikerétől. Nézze meg karbantartási csomag ajánlatainkat, és válassza ki az önnek megfelelő csomagot!

weboldalkeszites-debrecen.hu

Ha segítségre van szüksége weboldalának karbantartásával kapcsolatban, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, és segítünk Önnek.

Hasonló cikkek


Pin It on Pinterest

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a bejegyzést barátaival!