Az egyik gyakori hiba, amit a weboldal tulajdonosok elkövetnek, az, hogy nem optimalizáljak SEO szempontból a weblapjukon található képeket. Gyakran a nem megfelelően feltöltött és beállított képek a felelősek egy weboldal lassúságának a jelentős részéért, és ezt nagy hiba figyelmen kívül hagynia. Ez kifejezetten vonatkozik a webáruház tulajdonosokra, hiszen az ő oldalukon sokkal több kép található, mint egy sima bemutatkozó oldalon.

A Google rangsorolási algoritmusában is nagyon fontos szerepet játszik egy weboldal betöltődésének a sebessége. Tehát, ha minél jobb helyezést szeretne elérni a Google találati listákon, akkor érdemes kereső optimalizálnia a képeit. A képek optimalizálásával kevesen foglalkoznak, ezért jelentős előnyre tehet szert, ha veszi a fáradtságot és komoly hangsúlyt fektet a képek keresőoptimalizálására, így megelőzheti a versenytársait.

Ebben a bejegyzésben megosztunk néhány tippet és taktikát, amit használhat a képei keresőoptimalizálására.

Milyen lépéseket kell tennie a képek keresőoptimalizálásáért?

1.Használjon beszédes képneveket

Ne töltsön fel DSC123456.jpg nevű képeket az oldalára, hiszen ez a név semmit nem mond a keresőmotoroknak a kép tartalmáról. Mindig nevezze át a képeket az oldalra való feltöltés előtt az aktuális oldal tartalmának megfelelő névvel. A kép nevének mindig utalnia kell a tartalmára! Például, ha kozmetikai termékeket árul. Érdemes lehet minden képet a termékről és a termék fontos tulajdonságáról elnevezni pl. szaraz-bor-elleni-krem.jpg

2.Kerülje az ékezetes karaktereket és nagy betűket

Ne használjon ékezetes karaktereket a képek nevében. Szóval ne a „Képek-Keresőoptimalizálása.jpg”-t használja, hanem a „kepek-keresooptimalizalasa.jpg” nevet. Ez több szempontból is hasznos, először is a Google így ékezetesként és nem ékezetesként is tudja kezelni a kép nevét, másodszor pedig későbbi problémákat előzhet meg, amikor pl. oldalát költözteti. Célszerű a nagybetűket is kerülni, hiszen az emberek Google keresés során kis betűvel adják meg a szavakat, amikre keresnek.

3.Használjon megfelelő „alakot” a képek nevéhez

Fontos, hogy a képek nevét megfelelő alakban adja meg, hogy a keresőmotorok megfelelően tudják olvasni és értelmezni. Egyrészt kerülje a speciális karakterek használatát, másrészt pedig, ha több szóból áll egy kép neve, akkor ne szóközt (spacet), vagy alul vonást használjon, hanem kötőjelet (-). Tehát nem a nagy_piros_auto.jpg nevet használja, hanem a nagy-piros-auto.jpg.

4.Kerülje a túl hosszú neveket

A fájlnevek megadásánál maximum 6 szót használjon. Ha megoldható, akkor ezek a szavak tartalmazzanak kulcsszavakat a jobb eredményekért.

5.Töltse ki a kép egyéb adatait is

Az alternatív szöveg (ALT) kerül felolvasásra a gyengén latok számára, de nem csak ezért fontos, hogy kitöltsük, hanem azért, mert a keresőmotorok szöveges leírás nélkül nem képesek látni és megfejteni a képek tartalmát és relevanciáját egy weboldalon. Ezenkívül fontos, hogy az ALT textben szerepeljenek a kulcsszavak. Az ALT textnek le kell írnia, hogy miről is szól a kép valójában, úgy, hogy ez összhangban legyen a kép környezetében levő szöveggel is. Ez a lépés kihagyhatatlan.

További fontos lépés, hogy a kép cím mezőjét is kitöltse a kép tartalmának megfelelő leírással kulcsszavakkal megtöltve.

7+1-tipp-a-kepek-keresooptimalizalasahoz-2

6.Csökkentse a képfájlok méretét

Ahogy azt már korábban is írtuk a képek mérete közvetlenül befolyásolja az oldal betöltési sebességét, ezért kulcsfontosságú, hogy minimalizáljuk a méretüket. Továbbá így helyet is tud spórolni a tárhelyén, ezzel pénzt takaríthat meg, mert egy kisebb méretű tárhely is elég lehet Önnek. Nem mindegy, hogy 100-200 db 2-3mn-os kép van az oldalán van, vagy csak 100-200db 100-200kb-os kép.

Erre az egyik leghatásosabb ingyenes eszköz a tinyjpg weboldal. Ezen az oldalon drasztikusan tudjuk csökkenteni egy kép méretét minőségromlás nélkül, mint ahogy a példában láthatja:

7+1-tipp-a-kepek-keresooptimalizalasahoz-2

7.Határozza meg a képek optimális felbontását

Jelentősen lehet csökkenteni a képek méretét úgy, ha minden helyen megfelelő felbontású képet használunk. Felesleges oda is 1920×1080-as felbontású képeket tennünk, ahol csak egy 600×600 pixeles kép fér el és jelenik meg.

+1 Tipp: Használjon megfelelő formátumú képeket

A megfelelő képformátum használata mindig helyzetfüggő, de általánosságban elmondhatjuk, hogy a JPG kiterjesztést érdemes használni. Ebben a formátumban a veszteséges tömörítésnek köszönhetően kisebb adatmennyiséggel lehet közel ugyanolyan minőségű képeket megjeleníteni, mint más formátumokkal.

Viszont előfordul, amikor nem a JPEG a megfelelő választás. Ilyen eset, amikor háttér nélküli képet szeretnénk az oldalunkon használni bizonyos okokból. Erre a jó formátum a PNG.

Hasonló cikkek


weboldal keszites ingyen dizajn
Mennyit ér egy weboldal

Egy oldal értéke több összetevőtől is függ: Hol helyezkedik el a témájához illeszkedő keresésekre a találati listán Milyen dizájnnal rendelkezik Mennyire tartja meg a...


Pin It on Pinterest

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a bejegyzést barátaival!